Wensen en keuzes

Tijdens een voorgesprek of bij de voorbereiding van een uitvaart, kunnen alle zaken rondom de uitvaart aan bod komen:


Berichtgeving

Als iemand overleden is moet dit natuurlijk bekend gemaakt worden aan de familie en allen die een onderdeel zijn van het leven van de overledene. Op deze rouwbrief staan de tijden en de locatie(s) vermeld. Nu het tegenwoordig niet meer volgens vaste regels hoeft te gaan, worden de wensen van de nabestaanden duidelijk kenbaar gemaakt. Bijvoorbeeld wel of geen bezoek, wel of geen bloemen, besloten kring, etc. Het ontwerpen en samenstellen van de rouwbrief is tevens een stap in het rouwproces. Hoe maken wij deze persoonlijk en wat typeerde de overledene? Welk gedicht geeft aan wat wij voelen?

Bij al deze vragen en stappen zal Hendrie Arnold de nabestaanden helpen en voorzien van deskundig advies bij de keuzemogelijkheden. Vaak is het mogelijk vooraf een drukproef te ontvangen. Samen met Hendrie Arnold kunnen de nabestaanden dan beoordelen of alles naar wens is. Als alles akkoord is zal de rouwbrief gedrukt en verstuurd worden.


Ontwerp rouwbrief

Vaak sluit een ontwerp uit de eigen collectie van Hendrie Arnold of van een grafisch bedrijf precies aan bij wat de nabestaanden willen verwoorden. Maar er zijn ook vele andere mogelijkheden. Kiest u liever voor een persoonlijk symbool, een foto of illustratie? Bijna alles kan en mag. Hendrie Arnold adviseert u graag bij het kiezen van een passende beeldvorming.


Digitale tijdperk

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om een overlijden aan de buitenwereld kenbaar te maken. De kranten en het internet zijn een belangrijk onderdeel in het aanzeggen van een overlijden. Hendrie Arnold bespreekt met de nabestaanden of en in welke kranten de rouwadvertentie geplaatst mag worden. Dit kan landelijk, regionaal en in de plaatselijke krant zijn. Via Hellenique, een bedrijf dat voorziet als één aanspreekpunt voor rouwadvertenties, meldt Hendrie Arnold waar en hoe een rouwadvertentie geplaatst dient te worden.


Naast de kranten zijn er tegenwoordig vele keuzes om online een rouwadvertentie te plaatsen. Een voorbeeld van zo’n online initiatief is ‘Mensenlinq’. Rouwadvertenties die in een krant geplaatst worden, kunnen ook op deze website worden vermeld. Hierdoor is het voor mensen zonder krant mogelijk om de rouwadvertentie online te bekijken. De vele andere opkomende websites, met condoleanceregisters en herinneringspagina’s, worden toegepast op wens van de nabestaanden. Voor alle uitvoeringen en wensen zal Hendrie Arnold op zoek gaan naar de beste oplossing passend bij u en deze tijd.


Opbaren

Thuisopbaring

Steeds vaker wordt door de nabestaanden de keuze gemaakt voor thuisopbaring. Dit is nagenoeg bijna altijd mogelijk.

Voor nabestaanden is dit prettig omdat men bij de overledene kan zijn zonder dat er rekening gehouden moet worden met (eventuele) openingstijden van het rouwcentrum. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om in de vertrouwde ‘eigen’ omgeving afscheid te nemen. Dit kan een positief effect hebben op het rouwproces.

Wanneer een overledene thuis is opgebaard moeten nabestaanden er rekening mee houden dat er mensen kunnen komen die afscheid willen nemen. Samen met Hendrie Arnold kunt u bespreken of het verstandig is om een bezoekregeling te treffen waarbij belangstellenden op bepaalde tijden afscheid kunnen nemen of dat het voor u juist prettig is dat men langs kan komen wanneer men dat wil.

De overledene kan opgebaard worden op een bed, in een kist of op een opbaarplank. Er wordt gekoeld door middel van bed- of kistkoeling. Hendrie Arnold heeft voor elke situatie of wens een passend advies.


Thanatopraxie

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden. Sinds januari 2010 is deze lichte balseming voor iedereen in Nederland toegestaan. Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er zonder koeling opgebaard worden. Naast dat men niet meer temperatuursafhankelijk is en geen motorgeruis van de koeling heeft, is er ook een cosmetisch voordeel. Door toepassing van Thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen, denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren, verbeteren of verdwijnen.

 


Uitvaartkist

Tegenwoordig kunt u kiezen uit een groot aanbod uitvaartkisten. Van sober tot uitbundig, van ecologisch verantwoord tot het gebruik van luxe houtsoorten. Als nabestaande kan het een hele opgave zijn om een uitvaartkist uit te zoeken uit het grote aanbod van tegenwoordig. Daarom heeft uitvaartverzorging Hendrie Arnold een eigen catalogus samengesteld om u een idee te geven van de mogelijkheden. De uitvaartkisten kunnen aangepast worden naar uw persoonlijke wens, door bijvoorbeeld een andere houtsoort of bekleding te kiezen. De mogelijkheden zijn talrijk, maar samen met de hulp van Hendrie Arnold komt u tot een passende keuze.

 


Lijkwade

In de oudheid was een lijkwade een gangbare manier om een overledene in te begraven. Tegenwoordig is het in ons land weer toegestaan om in plaats van een kist een lijkwade te gebruiken. Een lijkwade moet van een natuurlijk materiaal gemaakt worden zoals katoen, linnen, wol of zijde. Het beeld dat ontstaat is die van een overledene die door een warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoeft men niet over een rand te kijken zoals bij een kist. Hierdoor zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een lijkwade ligt in plaats van in een kist. Het sluiten van een lijkwade is een natuurlijke handeling alsof iemand toegedekt wordt met een warme, zachte deken. Het gebruik van een lijkwade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een opbaarplank of een takkenbaar gemaakt van hazelaartakken.


Faciliteiten

Locatie

In de dagen voor de uitvaart moet er veel geregeld worden en keuzes gemaakt worden. Een belangrijke vraag die besproken wordt is op welke dag en op welke locatie de uitvaart plaats zal vinden. Een factor die hierbij een rol kan spelen is bijvoorbeeld het geloof. Is de persoon lid van een geloofsgemeenschap dan volgt er vaak een uitvaart in de bijbehorende kerk. Daar waar dit vroeger een standaard gegeven was, is iedereen tegenwoordig vrij om een locatie naar keuze te kiezen. Ook een aula, crematorium of plaatselijk zalencentrum behoort tot de mogelijkheden.

 


Koffietafel

Aan het einde van de dag kan er traditiegetrouw een koffietafel volgen. Tegenwoordig heet het nog steeds een koffietafel, maar worden aan dit gebruik vele verschillende vormen gegeven. Tijdens de koffietafel is het samenzijn wat informeler en losser. Mensen raken in gesprek, halen herinneringen op en praten bij.

Als locatie van een koffietafel kan er gekozen worden voor een gebouw passend bij de geloofsovertuiging, de plaatselijke horeca, het crematorium, maar ook bij de nabestaanden thuis. Afhankelijk van het aantal personen kan alles naar wens geregeld worden. Vaak is het de wens om koffie te schenken met een broodje, plak cake of krentenwegge.

Een nieuwe trend is om de dag af te sluiten met een hapje/drankje. ‘Toosten op het leven’ is een zin die dan letterlijk vertaalt wordt. Wat de keuze ook is, Hendrie Arnold zal deze dag als allerlaatste afscheid van de nabestaanden nemen. Er wordt tijd gemaakt om samen de dag te bespreken.


Uitvaart

Begrafenis of crematie

Veel mensen maken vóór hun overlijden al kenbaar wat zij willen: begraven of cremeren. Maar soms moeten de nabestaanden deze keuze maken. Als nabestaande kunt u dan zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.

Hierbij komen verschillende vragen en afwegingen aan de orde. Wilt u een graf kunnen bezoeken of liever een urn thuis neerzetten? Zijn er voorwaarden vanuit een geloofsovertuiging? Wat zijn de verschillen in kosten?

Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een crematie en daarna de urn bijzetten in een grafmonument of plaatsen in een urnengraf of urnenmuur. Bij al deze vragen en afwegingen zal Hendrie Arnold u voorzien van deskundig advies om samen een keuze te kunnen maken.

 


Begrafenis

Bij de keuze voor begraven, geven mensen vaak aan dat ze het fijn vinden om na de uitvaart een plek te hebben om te bezoeken. Vaak is het ook een plek om even tot rust te komen.

Na de begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat er op het graf geplaatst wordt. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is mogelijk. Het is wel verstandig om bij de beheerder van de begraafplaats na te vragen wat de regels zijn voor een grafmonument.

 


Crematie

In Nederland wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen voor een crematie. De crematieplechtigheid duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Het cremeren gebeurt bijna altijd direct na de plechtigheid. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de uitvaartkist, wat kan helpen bij de verwerking van het verlies. De urn met de as van de overledene komt na de crematie in de algemene urnenkamer van het crematorium te staan. Volgens de wet moet de urn een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen.

 


Dragers en schouderen

Uitvaartverzorging en begeleiding Hendrie Arnold biedt de mogelijkheid om dragers in te huren. Zij bestaan uit een groep studenten die naast hun studie inzetbaar zijn bij uitvaarten.

Het bedrijf waarvoor de studenten werkzaam zijn heet Axios, dat ‘waardig’ betekent in het Grieks. Hun doel is het bijdragen aan een zo goed en stijlvol mogelijk verloop van de uitvaartplechtigheid. Dit bewerkstelligen zij door tijdens de uitvaart zoveel mogelijk te schouderen. Daarnaast zijn de dragers ook in te zetten als hulp bij allerhande zaken rondom de begrafenis, zoals het assisteren bij het condoleanceregister.

 


Rouwvervoer

Rouwauto

Bij rouwvervoer denkt men als eerste aan een rouwauto. Hendrie Arnold heeft een eigen rouwauto en twee vaste chauffeurs tot zijn beschikking. Ook in deze tak is een scala aan mogelijkheden, die Uitvaartverzorging en begeleiding Hendrie Arnold voor u kan verzorgen.

Een aantal mogelijkheden wordt hieronder genoemd.


Stalhouderij De Zadelhoff

U kunt kiezen voor een traditionele witte, zwarte of grijze rouwkoets met of zonder bijhorende kleden. Geef uw dierbare een prachtig laatste eerbetoon en neem afscheid op een stijlvolle en waardige manier. Naast rouwkoetsen zijn er ook verschillende volgkoetsen.


Boerenwagen

Via de familie Hulsman uit Dalfsen is het mogelijk om de laatste rit in een authentieke boerenwagen te laten plaatsvinden. De boerenwagen wordt stijlvol getrokken door een span, bestaande uit Belgische trekpaarden van de familie Hulsman.


Motor

Voor de echte motorliefhebber is het mogelijk om de laatste rit te laten plaatsvinden met zijn of haar geliefde voertuig. 


Zijspan

Ook is het mogelijk een zijspan te huren voor het vervoer, maar ook een speciale motoraanhanger waarop een uitvaartkist verplaatst kan worden behoort tot de mogelijkheden. Dit is mogelijk met praktisch alle soorten motoren.


Uitvaartbus

De uitvaartbus maakt het mogelijk dat nabestaanden de laatste uren dichtbij de overledene kunnen doorbrengen. Niet gescheiden door volgauto’s kan men samen met de overledene de laatste rit naar het crematorium of de begraafplaats maken.


Uitvaarttruck

Met de Uitvaarttruck kiest u voor heel persoonlijk rouwvervoer. De truck is er voor iedereen die zijn of haar laatste tocht graag in een truck wil maken. 


Multimedia

Afscheidsfotografie

Als uitvaartverzorger ben je bezig om met veel liefde en zorg een laatste afscheid vorm te geven. Een dag van moeilijke, maar dierbare momenten.

Een afscheidsfotograaf legt die momenten desgewenst vast zodat na de uitvaart, wanneer de nabestaande daar behoefte aan heeft nog eens terug kan kijken op deze dag, alleen of samen met naasten.’ De foto’s geven steun en helpen bij het rouwproces. Ook kunnen ze van onschatbare waarde zijn voor kinderen die nu nog te klein zijn om deze dag bewust mee te maken.

Waarom een afscheidsfotograaf en niet zelf of door een kennis foto’s laten maken? Een afscheid verdient een afscheidsfotograaf die onopvallend, zonder gebruik van flitser, met gevoel en op gepaste afstand de begrafenis of crematie in mooie, unieke beelden omzet. Iemand die verdriet begrijpt, maar professioneel genoeg is om een waardevolle reportage te maken.

Regelmatig werken wij hiervoor samen met Karin Hulst.

 


Uitvaart in beeld

In 2012 is Annet ten Brinke onder de naam De Videograaf.nl gestart met het maken van videoreportages, waarbij zij steeds vaker het verzoek krijgt om opnames te maken van een uitvaart. Met enige regelmaat werkt Annet samen met uitvaartverzorger Hendrie Arnold om een uitvaartplechtigheid op beeld vast te leggen.

Soms gaat het om de opname van een kerkdienst of crematieplechtigheid, maar ook kan er gekozen worden om de volledige uitvaart op beeld te laten vastleggen. De gebeurtenissen van deze dag worden door Annet op discrete en passende wijze vastgelegd zonder dat er hinder wordt ondervonden van de aanwezigheid van een camera. Met de opgenomen beelden wordt een tastbare en waardevolle herinnering gemaakt van het afscheid van de overledene. Ook de rouwkaart, foto’s van bloemstukken en eventueel aangeleverd beeldmateriaal van de overledene worden meegenomen in de montage, zodat een mooie en volledige uitvaartreportage ontstaat.

Ook in een eerder stadium kan De Videograaf van dienst zijn door het maken van een (korte) film over het leven van de overledene. Foto’s, beeldmateriaal en teksten worden – eventueel ondersteund door muziek – tot een verzorgd geheel bewerkt en kan tijdens de uitvaartplechtigheid worden getoond.


Muziek

Muziek is een onderdeel dat bijna niet is weg te denken bij een uitvaartplechtigheid. Muziek kan een gevoel weergeven dat met woorden niet te beschrijven is. De liederen worden persoonlijk en met zorg door de nabestaanden uitgezocht. Alleen het uitzoeken van en nadenken over liederen werkt al ondersteunend in het rouwproces. Een lied kan betekenis geven aan het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een nummer gedraaid op de trouwdag. Een favoriet lied van de overledene of juist dat lied wat precies verwoord wat de nabestaanden voelen.

Muziek heeft zoveel in zich. Niet alleen tijdens de dienst, maar ook later kan dit de nabestaanden helpen. Ineens is ‘het’ liedje op de radio en gaat u met uw aandacht naar diegene die u mist.

Via een muziekinstallatie is bijna elk lied af te spelen, maar steeds vaker ziet men dat tijdens de uitvaartdienst live muziek wordt gespeeld. Dit wordt als een bijzondere extra dimensie ervaren.


Bloemen

Gevoelens uiten door middel van bloemen. Een traditie die (bijna) bij elk afscheid aanwezig is.
Uitvaartverzorging en begeleiding Hendrie Arnold werkt samen met verschillende bloemisten. Samen met hen kunt u een rouwarrangement uitzoeken passend bij uw wensen. Van een traditioneel bloemstuk tot bloemen uit eigen tuin, bijna alles is mogelijk.
Bloemen hebben verschillende betekenissen. Ze worden gebruikt als dank, als steun, als symboliek, als herinnering of als persoonlijk symbool van de nabestaande. Als beeldmerk heeft Hendrie Arnold gekozen voor een olijfgroene roos. Olijfgroen staat voor emotioneel betrokken, open, natuurlijk, warm en rustgevend. Een roos als teken van zuiverheid, liefde, respect, dankbaarheid en vertrouwen.
De symboliek van rozen, kleuren en aantallen hebben meerdere betekenissen, welke op verschillende manieren uit te leggen zijn. Het gedicht ‘De Roos’ heeft voor Hendrie
Arnold een bijzondere betekenis, als blijk van verbondenheid en betrokkenheid bij een afscheid. Mede hierdoor heeft
Hendrie Arnold gekozen voor de olijfgroene roos als beeldmerk.