Veel mensen maken vóór hun overlijden al kenbaar wat zij willen: begraven of cremeren. Maar soms moeten de nabestaanden deze keuze maken. Als nabestaande kunt u dan zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.
Hierbij komen verschillende vragen en afwegingen aan de orde. Wilt u een graf kunnen bezoeken of liever een urn thuis neerzetten? Zijn er voorwaarden vanuit een geloofsovertuiging? Wat zijn de verschillen in kosten?
Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een crematie en daarna de urn bijzetten in een grafmonument of plaatsen in een urnengraf of urnenmuur. Bij al deze vragen en afwegingen zal Hendrie Arnold u voorzien van deskundig advies om samen een keuze te kunnen maken.
Begrafenis
Bij de keuze voor begraven, geven mensen vaak aan dat ze het fijn vinden om na de uitvaart een plek te hebben om te bezoeken. Vaak is het ook een plek om even tot rust te komen.
Na de begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat er op het graf geplaatst wordt. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is mogelijk. Het is wel verstandig om bij de beheerder van de begraafplaats na te vragen wat de regels zijn voor een grafmonument.
Crematie
In Nederland wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen voor een crematie. De crematieplechtigheid duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Het cremeren gebeurt bijna altijd direct na de plechtigheid. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de uitvaartkist, wat kan helpen bij de verwerking van het verlies. De urn met de as van de overledene komt na de crematie in de algemene urnenkamer van het crematorium te staan. Volgens de wet moet de urn een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen.
Dragers en schouderen
Uitvaartverzorging en begeleiding Hendrie Arnold biedt de mogelijkheid om dragers in te huren. Zij bestaan uit een groep studenten die naast hun studie inzetbaar zijn bij uitvaarten.
Het bedrijf waarvoor de studenten werkzaam zijn heet Axios, dat ‘waardig’ betekent in het Grieks. Hun doel is het bijdragen aan een zo goed en stijlvol mogelijk verloop van de uitvaartplechtigheid. Dit bewerkstelligen zij door tijdens de uitvaart zoveel mogelijk te schouderen. Daarnaast zijn de dragers ook in te zetten als hulp bij allerhande zaken rondom de begrafenis, zoals het assisteren bij het condoleanceregister.