Het ergste wat je als ouder kan overkomen is dat je kind overlijdt. Misschien is het wel een van de meest onbegrijpelijke gebeurtenissen in een mensenleven. Helaas lopen de dingen soms anders. Niet alleen als het kind al wat ouder is, maar ook tijdens de zwangerschap of vlak daarna. Ondanks alle medische ontwikkelingen, worden vele jonge ouders jaarlijks geconfronteerd met dit pijnlijke verlies. In plaats van te kunnen genieten van het prille leven moet je er afscheid van nemen. Een goed afscheid en een waardige uitvaart voor je kind kunnen ervoor zorgen dat het rouwproces goed op gang komt. Je bent eigenlijk niet voorbereid op het nemen van beslissingen die wel belangrijk zijn: want afscheid nemen kun je later niet nog eens overdoen.
Een uitvaart of niet?
Bij een onvoldragen baby tot 24 weken kun je als ouder volledig zelf beslissen hoe je afscheid wilt nemen van je kindje. Volgens de wet is een uitvaart dan namelijk niet verplicht. Er hoeft ook geen aangifte te worden gedaan bij de burgerlijke stand, maar het mag wel. Het doet er niet toe hoe lang de zwangerschap heeft geduurd; als jonge ouder kun je kiezen voor een afscheid waarbij je zelf meer de regie in handen neemt. Voor veel mensen is dit natuurlijk onbekend terrein. Wij, als uitvaartverzorging begeleiden ouders die op een persoonlijke manier afscheid willen nemen van hun kindje.
Wij geven altijd gratis en vrijblijvend advies over een kinderuitvaart.
Afscheid nemen van je kind
Afscheid nemen doe je zelf, op jouw manier. Wij kunnen daarbij helpen. Door onze kennis op het gebied van zorg voor het kind kunnen wij je bijstaan en zo angsten en onbekendheden verminderen of wegnemen. Zo is er meer ruimte om op een mooie manier afscheid te nemen.
Bij de begrafenis of crematie van een baby kiest men vaak voor een afscheid in beperkte kring. Soms is dit bijvoorbeeld in de eigen
huiskamer met alleen familie. Maar er zijn ook ouders die het prettig vinden om dit verdriet met velen te delen.
Verzorgen van je kindje
De laatste verzorging van een overleden kindje is heel ingrijpend. Het is dus van groot belang de ouders daar zoveel mogelijk bij te betrekken. De ouders kunnen de verzorging ook helemaal zelf doen.
Opbaren
In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar het thuis opbaren van kinderen. De ouders kunnen ervoor kiezen het kindje op het eigen bedje op te baren, bij een baby eventueel in het wiegje. Ook is het mogelijk het kindje gelijk in een kinderkistje te leggen en het dan thuis op te baren.
Baby-/kinderrouwkaartjes
Is er na het overlijden van een baby of kind de behoefte om een rouwkaartje te versturen, dan is een uniek rouwkaartje natuurlijk het mooist.
Ballonnen
Een heel mooi en emotioneel ritueel is ballonnen in de gewenste kleur op te laten stijgen bij de begrafenis of crematie van een kind.
Kinderuitvaart
Een kind dat op de basisschool zit heeft al een eigen vriendenkring en eigen sociale contacten. Daarom kan het belangrijk zijn om school en verenigingen waar uw kind lid van is bij het afscheid te betrekken. Vaak wordt er op school een stilteplekje ingericht en verwerken klasgenootjes hun verdriet bv. door een tekening of gedichtjes te maken. We creëren ruimte voor de kinderen, bijvoorbeeld in een troosthoek met kussens en knuffels. U kunt ook denken aan een bijdrage van klasgenootjes tijdens de uitvaart, bv. door een gedicht voor te dragen, afscheidsbriefjes te maken of hen een lied te laten zingen.
Jongerenuitvaart
Het overlijden van een puber heeft vaak meer impact op de omgeving dan ouders zich kunnen voorstellen, omdat hun kind veel contacten had. Ook leeftijdsgenoten die geen deel uit maken van de directe kring voelen zich vaak betrokken. Ongeacht de reden van overlijden hebben zij het idee dat het hen ook had kunnen overkomen en dat willen ze graag met elkaar delen. Tegelijkertijd heeft het merendeel nog nooit een overlijden van dichtbij meegemaakt, wat angst en onzekerheid tot gevolg kan hebben. Pubers hebben doorgaans een heel eigen manier om hun verdriet te uiten, bv. middels de sociale media.
Social Media
Dankzij de social media zijn jongeren heel snel op de hoogte van een overlijden. Het is belangrijk om hen bij dit afscheid te betrekken op wat voor een manier dan ook. Maar hoe dit gebeurt, daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan er bijvoorbeeld ook voor gekozen worden de begrafenis in beperkte kring te laten plaatsvinden en na enige tijd een bijeenkomst met leeftijdgenoten te organiseren. Soms houden ouders de Facebookpagina van hun kind nog een tijd in de lucht om leeftijdgenoten gelegenheid te geven hun gevoelens te uiten.
Make a Memory
Een groep fotografen heeft de stichting “Make a memory” in het leven geroepen met als doel mooie foto’s te maken voor de familie van kinderen die zijn overleden of kinderen die gaan sterven. Zij fotograferen kinderen, vlinderkindjes waarvan de zwangerschap tot 24 weken heeft geduurd en kinderen vanaf 24 weken tot en met 17 jaar.
Dit kan gebeuren in het ziekenhuis, verzorgingshuis of thuis. Dit initiatief is kosteloos voor de ouders.
Hart van hout
Na het overlijden van zijn eerste kindje besloot Arnaldo Lopez zelf een kistje te maken uit een boomstronk. Een prachtig ‘hart van hout’ was het resultaat. Al snel besefte hij dat hij ook andere ouders troost zou kunnen bieden met zo’n kistje. In een hart van hout zit een dekentje gemaakt van katoen en een molton met een geborduurd tekeningetje van een kroontje, sterretje, bloem of vlindertje. Ook is het mogelijk om een urn, koesterhart of as-sierraad van massief hout te laten maken.
Vraag bij ons naar de mogelijkheden.
Wereldlichtjesdag
Op de tweede zondag in december worden op wereldlichtjesdag de overleden kinderen herdacht. Rond 19.00 uur lokale tijd worden wereldwijd kaarsen gebrand.
Stichting achter de Regenboog
Verliesverwerking met kinderen en jongeren.
Othellodreef 95
3561 GT Utrecht
030-2368282
Nog enkele andere links: